Doğacak bir çocuğun tamamiyle sağlıklı olduğunu kesin olarak tespit etmenin henüz bir yöntemi olmasa da, gebeliklerde sık rastlanan anomalileri önceden tespit etmek adına bazı yöntemler mevcuttur.

Ultrasonografi gibi anatomik yapının incelendiği yöntemler bir kenara bırakıldığında, kromozom hastalıklarının taranması için biyokimyasal parametrelere dayanan ikili ve üçlü testler, uzun yıllardır gebeliğin erken döneminde Trizomi 21, Trizomi 18 ve Trizomi 13 tespitinde kullanılmaktadır.

Bu testlerde plesentadan ve fetal karaciğerinden salgılanan bazı hormonların düzeyleri tespit edilir.Test sonuçları ultrasonografi görüntüleri, anne yaşı ve gebelik yaşı ile birlikte değerlendirilerek bir risk profili çıkarılır.  Biyokimyasal tarama testlerinin en büyük dezavantajı, duyarlılığın ve özgüllüğün düşük olmasıdır. Bu tarama yönteminin alternatifi non invaziv prenatal testtir.

Doğum öncesi tanı ve Tarama - 3D1K Genetik

Genetik Danışma  almak istiyorsanız, hekiminiz sizi genetik danışma veya genetik tetkik için yönlendirmişse bizimle iletişime geçebilirsiniz.

NIPT

NIPT (Non-invaziv Prenatal Test) nedir?

Gebelikte, bebeğe ait DNA annenin kan dolaşımına karışır. Non-invaziv Prenatal Test (NIPT), anne kanında dolaşan bebeğe ait DNA’nın incelenmesine olanak sağlayan bir doğum öncesi tarama testidir. Bebeğe ait DNA özel yöntemlerle anne kanından ayrıştırılarak gebelikte sık rastlanan bazı kromozomal anomalileri tespit etmeye yardımcı olur.

NIPT’nin avantajları nelerdir?

NIPT’nin avantajları nelerdir?

  • NIPT gebeliğin 10. haftasından itibaren anne adaylarına uygulanabilir. Sonuçlar ortalama 2 hafta içerisinde alınır.
  • Anneden özel bir tüp içerisine alınan kan test için yeterlidir, bu nedenle anne adayı ve bebek için risk oluşturmaz.
  • NIPT bir tanı değil tarama testidir ve doğruluğunun %100’e yakın olması nedeniyle geleneksel tarama yöntemlerine kıyasla, invaziv girişim adayı annelerin belirlenmesinde çok daha etkili bir yöntemdir.
  • Böylelikle anne adayları gereksiz invaziv girişimlerden korunabilir, sadece trizomi için yüksek risk saptanan gebeler, kesin tanı için amniyosentez ve CVS gibi invaziv tanı testlerine yönlendirilebilir.

NIPT ile hangi anomaliler taranabilir?

NIPT ile hangi anomaliler taranabilir?

NIPT yöntemi ile;

  • Down Sendromu (Trizomi 21),
  • Edwards Sendromu (Trizomi 18) ve Patau Sendromu (Trizomi 13)

başta olmak üzere cinsiyet kromozom anomalileri, yeni nesil yöntemlerle tüm kromozomlara ait anöploidiler, hatta mikrodelesyon/mikroduplikasyonlar ile bazı tek gen hastalıkları taranabilir.

Neden NIPT Seçilmeli?

Fetus - NIPT Anne ve bebek için güvenli.

10. haftadan itibaren test yapabilme imkanı.

Yüksek güvenilirlikte tarama sonuçları.

Azalan invaziv girişim gerekliliği.

İnvaziv Prenetal Tanı Testleri

Invaziv Prenatal Testler

İnvaziv prenatal testler girişimsel yöntemlerle doğrudan fetüsten alınan örneklerin incelenmesine dayanır. Amniyosentez ve Koryon villus biyopsisi (CVS) sık rastlanan kromozom anomalilerinin tanısında en yaygın kullanılan invaziv tanı yöntemleri arasındadır.

Koryon villus biyopsisi gebeliğin 11. – 14. haftaları arasında yapılabilir. Ultrason eşliğinde, ince bir iğne yardımıyla plesentadan küçük bir doku örneği alınır. Amniyosentezde ultrason eşliğinde, ince bir iğneyle amniyon kesesine girilir ve 15-20 ml amniyotik sıvı, inceleme yapmak üzere alınır. Alınan numunedeki bebeğe ait hücreler kültür ile çoğaltılarak araştırılmak istenen genetik anomaliler açısından test edilir. Sıklıkla gebeliğin 16. – 22. haftaları arasında uygulanır.

Prenatal tanı süreci multidisipliner bir yaklaşım, ailelerle birden fazla genetik danışma görüşmesi, karar verme sürecinde perinatoloji konsey kararı, zaman zaman 3. basamak bir merkeze yönlendirme gerektirebilir.

Genetik Danışmanlık

Genetik danışma, genetik hastalıkların tanı ve tedavisinde büyük önem taşmaktadır.
Genetik Danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

3D1K Genetik ve Sağlık Hizmetleri - Tüm Hakları Saklıdır. - 2020.
Bu web sitesindeki içerikler tamamen toplumu bilgilendirme amaçlıdır. Doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan 3D1K Genetik ve Sağlık Hizmetleri sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.
Web Tasarım: Simple